تحصیل آنلاین، یکی از مهمترین ظرفیتها برای تحقق عدالت آموزشی و دستیابی به فرصتهای برابر در یادگیری در هر مکان، زمان و سنی است. عدالت آموزشی به معنای ایجاد زمینۀ دسترسی یکسان و برابر به تسهیلات آموزشی برای همۀ کودکان فارغ از طبقه اجتماعی، پسزمینههای قومیتی، جنسیتی، تواناییهای شناختی، مذهبی و سطح درآمدی است. آموزش باز یا آموزش از راه دور یکی از امکانات دسترسی به عدالت آموزشی در جهان است. آموزش از راه دور با استفاده از فنّاوري هاي مختلف (مانند چاپ، تلفن، راديو، تلويزيون و رايانه) به عنوان پلي براي پركردن فاصله ميان یادگیرنده، یاددهنده و امکانات آموزشی صورت میگیرد. با رشد رسانههای جمعی مانند رادیو و تلویزیون امکان تحقق آموزش از راه دور ممکن شد. بنابراین بین رشد رسانههای جمعی و تودهای و آموزش از راه دور نسبت وثیقی وجود دارد.
به طور کلی میتوان سه نسل برای آموزش از راه دور در نظر گرفت:
نسل اول تحصیلات مکاتبهای بود که در قرن 19 شروع شد و با استفاده از پست و ارتباط نوشتاری معلم و دانشآموز گسترش یافت.
نسل دوم آموزش رادیویی و تلویزیونی بود که با اختراع رادیو در جنگ جهانی اول و تلویزیون در دهه 1950 و همگانی شدن رسانههای سمعی و بصری عملی شد.
نسل سوم آموزش آنلاین است که با ابداع رایانه و کاربرد آن در اجرای مواد درسی آموزشی به وجود آمد. استفاده از پست الکترونیکی، برقراری کنفرانسهای رایانهای، ایجاد نرمافزارهای آموزشی سبب پیشرفت برنامههای آموزش از راه دور شد. امروزه با به وجود آمدن کلاسهای برخط، مدارس و دانشگاههای مجازی و بینالمللی شدن آموزش، آموزش آنلاین به عنوان یکی از مهمترین بسترهای آموزشی در جهان شناخته میشود.
توسعۀ فناوریهای ارتباطی و تصویری تاثیر به سزایی در بهبود عملکرد نظامهای آموزشی دارد. در دهههای اخیر، روشهای تدریس و محتوای آموزشی بدون وابستگی به زمان و مکان و فرد مدرس با محدودیت کمتر در دسترس افراد قرار گرفته و یادگیری را سریعتر و بهتر کرده است. با انقلاب الکترونیکی در دهه 1980، آموزش چهره به چهره و از راه دور فراهم شد. رایانه، توان دستكاري ساختارهاي مواد نوشتاري، تصاوير ، صدا و نقوش گرافيكي را با برنامههاي نرم افزاري واژهپرداز، ابزار چاپ روميزي، سيستمهاي تصويري و چند رسانهاي ديجيتال داراست.
آموزش الكترونيكی، شامل تمام فعاليتهاي آموزشی است که از طريق وسايل الكتریكي و استفاده از فناوري اينترنت در امر آموزش به کار گرفته میشود مانند كلاسهاي مجازي، همكاري ديجيتالي، شبيهسازي، آموزش رايانه محور، آموزش شبكهمحور و آموزش تحت شبكه. هدف آموزش الكترونيكي، ارتقاي دانش و مهارتهاي نيروي انساني با به كارگيري برنامهاي به روز و مقرون به صرفه است.
دیدگاهتان را بنویسید